Komplexné stavebné riešenia

Zatepľovanie bytových domov
Nízkoenergetické domy
Podlahové kúrenie Schlüter
Elektrické vykurovanie Schlüter
Špeciálne balkóny a terasy
Termovízia fasády domu

Pozrite si všetky produkty a služby

Nečakané teplo zo stien

PATENTOVANÁ TECHNOLÓGIA INOVATÍVNEHO SYSTÉMU SCHLUTER® – DITRA-HEAT-E PONÚKA VEĽMI EFEKTÍVNE RIEŠENIE VÝROBY TEPLA S NÁSLEDNÝM VYKUROVANÍM CEZ STENY ČI PODLAHY.

Základným princípom výroby tepla je systém elektrických vykurovacích káblov inštalovaných pod podlahami či obkladmi stien z keramických obkladov a dlažieb. Vykurovacie káble sa ukladajú do separačnej rohože Schluter–DITRA-HEAT a sú zaliate priamo do tenkej vrstvy lepidla, do ktorého sa ukladá dlažba či obklad. Separačná rohož je vytvarovaný polypropylénový pás so štruktúrou skosených výliskov.

Hrúbka separačnej rohože vrátane vykurovacieho káblu Schluter® – DITRA-HEAT-E-HK je len 5,5 mm. Pri tvorbe novej podlahy sa nemusia teda nanášať hrubé niekoľko centimetrové stierky či potery. Potrebné je len dokonalé vyrovnanie podkladu. Tenká vrstva lepidla, ktorou sa prekryje vykurovací kábel, tak umožňuje vysoko efektívne odovzdávanie tepla cez keramiku do obytného či kúpeľňového priestoru.

Elektrické vykurovacie káble Schluter® – DITRA-HEAT-E-HK ohrievajú povrchy s vyššou efektivitou, ako je to u hrubých poterov z betónu. Rýchlosť „nábehu“ tohto vykurovacieho systému je rádovo v minútach a nie v hodinách, ako u klasických podlahových vykurovaní s vodou. Samotný systém vykuruje miestnosti sálavým teplom, ktoré je zdravšie ako u cirkulačných systémoch, kde dochádza k prúdeniu vzduchu, a tým aj jemnému víreniu prachu.

Systém je aj ekonomicky výhodný, pretože do systému patria aj digitálne regulátory pre každú miestnosť. Takto je možná časová diferenciácia prevádzky systému v každej miestnosti a prevádzka vykurovania je ekonomicky úsporná.

Podlahové vykurovania DITRA-HEAT-E

Tento typ elektrického podlahového vykurovania je odlišný od klasických elektrických vykurovaní, kde sú vykurovacie káble nalepené na rohož v presne stanovených rozponoch (roztečiach) a ich vykurovací efekt je v rozmedzí 80 – 100 w/m2.

Systém Schluter® – DITRA-HEAT-E je flexibilný v tom, že vykurovací kábel sa ukladá do drážok medzi výlisky, ktoré tvoria separačnú rohož. Rohož bráni prenikaniu tepla do podkladu, a tak je teplo vytvorené vykurovacím káblom posúvané smerom hore k povrchu dlažby. Tvarovanie ukladania vykurovacieho káblu má len jednu podmienku. Káble Schluter® – DITRA-HEAT-E-HK musia byť od seba vzdialené v podlahe cez 3 výlisky. Takto sa dosiahne vykurovací výkon 136 W//m2.

Separačná rohož je použiteľná pre všetky typy podkladov aj na drevo, poter či starú pôvodnú dlažbu. Pretožeje extrémne nízka – 5,5 mm, tak je vhodná aj pri rekonštrukciách, kde nie je možné vytvárať nové vyššie vrstvy. Odstráni sa stará dlažba, podklad sa dokonale vyrovná samonivelačnou vrstvou a položí sa nová vykurovacia vrstva s novou dlažbou. Efektivita vykurovania je daná tenkou vrstvou prekrytia vykurovacej rohože, takže čas „ohrevu“ novej podlahy je extrémne rýchly.

61b30e94d9154cfdb34699298a3c626b.jpg

Stenové vykurovanie Schluter®-DITRA-HEAT-E

Samotný vykurovací systém je použiteľný aj ako stenové vykurovanie za účelom vyhrievania určených zón na stene. Najčastejšie sa aplikuje ako temperovanie vnútornej časti obvodovej steny, ktorá nemá dostatočné tepelnoizolačné vlastnosti. Dá sa takto zabrániť tvorbe plesní, lebo sa umož- ní rýchle vyschnutie povrchovej úpravy či obkladu steny, kde skondenzuje vlhkosť.

Ďalšou možnosťou sú cielené temperované plochy pre sušenie uterákov či županov. Riešenia vykurovania steny sprchovacieho boxu sú originálne riešenia pre zvýšenie vnútorného komfortu v kúpeľniach. Obdobne je možné vykurovať aj malé plochy stien pri nohách pod písacím stolom či za sedacími súpravami.

Inštalácia separačnej fólie je nutná na rovnú – dokonale zvislú stenu, aby sa obklad mohol uložiť aj systémom neviditeľnej škáry. Ukladanie kábla je obvyklé – cez tri výlisky, vtedy je vykurovací výkon m2 136 W. Pri pokládke cez dva výlisky sa zvýši výkon vykurovania až na 200 W/m2. Jedinou podmienkou je správny návrh dĺžky vykurovacieho káblu, lebo tento sa na stavbe nesmie skracovať z pohľadu zabezpečenia bezpečnosti budúcej prevádzky. Teplota a čas vykurovania je aj v tomto prípade regulovaná „inteligentnými“ regulátormi či termostatmi.

Systémové riešenia od výrobcu

Výrobca ponúka praktické sety pre bežné miestnosti. Sú označované ako komplexné sady Schluter® – DITRA-HEAT-E-(S1, S2, S3). Sety obsahujú separačnú rohož Schluter® – DITRA-HEAT-MA, vykurovací kábel Schluter® – DITRA-HEAT-HK a regulátor teploty Schluter® – DITRA-HEAT-E-R. Písmená S1,S2,S3 zasa označujú plochu, na ktorú je set určený. Pokiaľ by sa vám do vášho priestoru nehodili systémové sady od výrobcu, tak existuje aj možnosť individuálnej konfigurácie vykurovacieho systému.

Elektrické vykurovania systému Schluter® Systems sú inovatívnymi prvkami reflektujúcimi na zvyšujúce sa nároky efektívnosti vykurovacích systémov novodobých konštrukcií RD, ktoré sa od roku 2016 musia stavať aj na Slovensku. Ide o domy s veľmi dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, a tak sa do takýchto domov nemusia inštalovať nákladné vykurovacie systémy. Vďaka pružnému regulovaniu teplôt a presne stanoveným dobám vykurovania, ovládaných inteligentným regulátorom teploty, si zo systému Schluter® – DITRA-HEAT-E dokážete vytvoriť tepelnú pohodu aj z neočakávaných miest – kedykoľvek a kdekoľvek.

AKTUALITY

Začiatok realizácie obnovy rodinného domu Tajovského 48

Pozrieť foto


Kontakt

FIAMO, s. r. o.
Južná trieda 1597/78
040 01 Košice
Slovensko

+421 919 225 551
fiamo@fiamo.sk
Nájsť na mape Sleduj na Facebooku

Prihláste sa k odberu
newslettera: